Bærekraftsrapport 2023

Bærekraftsrapporten for 2023 oppsummerer påvirkningen på klima, natur, dyrevelferd og folkehelse gjennom vår og Norturas verdikjede. Den inkluderer også relevant informasjon om Norilias virksomhet der det er aktuelt.

Bildet viser Morten Sollerud, adm.dir i Norilia. Han har på seg lysebrun genser og sitter i en stol mens han ser inn i kamera. Det er et portrettbilde.

Morten Sollerud, administrerende direktør i Norilia

Bilde: Sune Eriksen

De rapporterte resultatene gjelder for regnskapsåret 1. januar til 31. desember 2023, og handler om målene i Norturas bærekraftstrategi. Utvalget er basert på vår interessent- og vesentlighetsanalyse fra 2021.


- Rapporten forsterker vårt engasjement for å utnytte alle ressurser til å produsere høykvalitetsprodukter som er etterspurt i markedet, sier Morten Sollerud, administrerende direktør i Norilia.


Du kan lese hele rapporten her (på engelsk):

Norilia Sustainability Focus Report 2023

Sammendrag av rapporten

Bærekraftsrapporten for 2023 gir en omfattende oversikt over påvirkningen på klima, natur, dyrevelferd og folkehelse. Rapporten understreker Norilias forpliktelse til bærekraft og beskriver flere viktige initiativ og funn gjennom hele verdikjeden.

Miljøpåvirkning og dyrevelferd

Rapporten viser at dyr i Norge er blant de friskeste i verden, og har lavest antibiotikabruk i Europa. Dette skyldes samarbeidet mellom veterinærer og bønder innen forebyggende helsearbeid, og ansvarlig antibiotikabruk. Funnene fremhever at norsk husdyrhold, spesielt kombinasjonskyr og gressfôret storfe, er svært effektivt med hensyn til ressursutnyttelse og har et relativt lavt klimaavtrykk.



Biodiversitet og økosystemer

Rapporten fremhever beitedyrenes rolle i å bevare biologisk mangfold. Avviklingen av tradisjonelle jordbrukspraksiser – som sommerbeite og slått – utgjør en betydelig trussel mot disse habitatene, som er viktige for pollinatorer og annet dyreliv. Omtrent 45 % av Norges landareal er egnet for beite, noe som bidrar til å opprettholde habitater for ulike viktige arter.

En flokk med morsomme kyr. Fjell i bakgrunnen og grønt gress.

Bilde: Sune Eriksen

Forskning og innovasjon

Vårt moderselskap, Nortura, er aktivt involvert i flere innovative forskningsprosjekter. Prosjektene har som mål å utvikle bærekraftige fôringredienser fra uutnyttede norske bioressurser, som tang og blåskjell. Disse kan erstatte importerte proteinkilder i dyrefôr. Denne forskningen er en del av strategien for å øke selvforsyningsgraden og bærekraften i norsk matproduksjon.


Livssyklusanalyser (LCA)

Rapporten presenterer livssyklusanalyser (LCA) basert på norsk produksjon og forhold, med bruk av et felles datagrunnlag. Disse analysene, utført av NORSUS, vurderer miljøpåvirkningen av matproduksjon fra storfe, sau, svin, egg, kylling og kalkun. LCA gir en klar sammenligning av de ulike husdyrens miljøpåvirkning, inkludert utslipp av klimagasser, arealbruk og vannforbruk.

Nøkkeltall fra LCA:

  • Melkekyr: Betydelige bidragsytere til norsk landbruk, med lavt vannforbruk og en høy andel av norske ingredienser i fôret.
  • Kjøttfe: Kjøttfe beiter hovedsakelig på lokalt gress og bidrar til biologisk mangfold, til tross for litt høyere klimaavtrykk enn melkekyr, med vannforbruk betydelig lavere enn det globale gjennomsnittet.
  • Sau: Spiller en viktig rolle i å opprettholde biologisk mangfold, selv om lønnsomheten for bonden fortsatt er svak.
  • Svin: Norske svin er kjent for god helse, lav dødelighet og effektiv fôrutnyttelse, med halvparten av klimaavtrykket sammenlignet med internasjonal svineproduksjon.
  • Kalkun: Norsk kalkun krever minimalt areal og har strenge dyrevelferdsstandarder. Arbeidet med å øke innholdet av norsk fôr fortsetter, og all importert soya er sertifisert bærekraftig og avskogingsfri.
  • Kylling: I Norge er kylling en klimavennlig animalsk proteinkilde, med minimal arealbruk og strenge dyrevelferdsstandarder. Arbeidet med å øke innholdet av norsk fôr fortsetter, og all importert soya er sertifisert bærekraftig og avskogingsfri.
  • Egg: Norske egg fremheves som noen av de tryggeste globalt, med muligheten til å bli konsumert rå. Fôret til verpehøner inkluderer importert soya. All importert soya er sertifisert bærekraftig og avskogingsfri.