Nordmenn elsker pølser og vi spiser i snitt 100 pølser i året. En viktig, men ofte glemt ingrediens er naturtarmer som går gjennom anlegget til Norilia i Fredrikstad.
Ingen wienerpølser uten naturtarm fra Norilia
Veggene i Norilias avdeling for naturtarm i Fredrikstad oser av historie. Avdelingen har gjennom mer enn femti år drevet med eksport og import av naturtarm.
Avdelingen består av tre dyktige fagfolk og ledes av Østfolds første kvinnelige pølsemaker, Wenche Nordli. Til sammen har de tre pølsemakerne totalt 120 år i kjøttbransjen.
- Vår lange erfaring har gitt resultater. Fokus på godt håndverk, kunnskap, erfaring, service og kvalitet har gjort oss til den foretrukne samarbeidspartneren i markedet, forteller daglig leder Wenche Nordli.
Bærekraftig utnyttelse av hele dyret
Norilias oppdrag handler om å utnytte hele dyret. Alt som kommer inn til slakteriene skal utnyttes til mat eller fôr.
- Et dyr er mye mer enn bare indrefilet og stek. I Norilia har vi lang tradisjon for å utnytte hele dyret og ta i bruk ressurser som naturtarmer til mat, sier Nordli.
Norske lam- og svinetarmer er spesielt godt egnet for bruk i rå pølser og andre bearbeidede kjøttprodukter.
- Unikt god dyrehelse, dyrevelferd og fokus på mattrygghet på slakteriene gjør at vi er en god leverandør av fåre- og svinetarmer som vi eksporterer ut av Norge. Naturtarmer som vi importerer er av høy kvalitet og til glede for norske pølsespisere, sier Wenche.
Kvalitetssjekk gjøres manuelt og nøye
Å bruke tarmer fra husdyr til pølseproduksjon er en gammel tradisjon. Norilia driver tradisjonen videre med moderne teknikker.
I Fredrikstad blir naturtarmene kontrollert og klargjort for det norske markedet.
- Det er svinetarmene vi pakker og gjør klar her i Fredrikstad, slik at det blir enklere å arbeide med for pølsemakerne, forklarer Wenche.
Selv om maskiner har erstattet mange arbeidsprosesser, gjøres kvalitetssjekken av hver enkelt naturtarm manuelt.
- Både lengde og diameter blir nøye kartlagt og lagt inn i et kontrollskjema. Det er viktig at naturtarmene har riktig lengde, diameter og at de vil tåle bruken som de er ment for. Vi undersøker hver enkelt tarm for avvik eller svakheter, forklarer Trond Nordli.
Flere Tesla-tonn med wienerpølser
Trond forklarer at én pall med naturtarm fra får, er nok til ca. 15 120 kg wienerpølser.
-Vi sender ut sju paller i uka, hele året igjennom. Det vil si at vi sender ut nok fåretarm til ca. 105 tonn wienerpølser i uka, legger han til.
Hver uke sender fabrikken ut wienerpølser som tilsvarer vekten til 58 biler av Tesla Model 3. På årsbasis sender avdelingen i Fredrikstad ut fåretarm tilsvarende ca. 5,5 millioner winerpølser, eller 3 016 Tesla Model 3-biler i vekt.
Bidrar til bærekraftig matproduksjon
For at nordmenn skal få wienerspølser og julepølser til middag, er vi avhengige av en lang verdikjede, fra bonden til butikken.
- Vi i Norilia setter arbeidet vårt høyt og synes vi gjør et viktig oppdrag når vi tar over stafettpinnen fra bonden og bidrar til bærekraftig matproduksjon, avslutter Wenche.
Ønsker du å vite mer?
Ønsker du å vite mer, kontakt avdelingsleder Wenche Nordli.